18. október 2024
Facebook
piatok, 13 apríl 2018 20:00

Skripaľovcov malo Rusko podľa Veľkej Británie špehovať najmenej päť rokov

Written by 
Rate this item
(0 votes)

MOSKVA 13. apríla (WebNoviny.sk) — Ruské spravodajské služby špehovali bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju najmenej päť rokov. Vyplýva to z listu poradcu britskej vlády pre národnú bezpečnosť Marka Sedwilla zaslaného generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi. List v piatok zverejnil Londýn. Sedwill v liste vysvetľuje, prečo Británia viní z útoku nervovoparalytickou látkou ruskú vládu. Podľa týchto údajov totiž iba Rusko má "technické prostriedky, operatívne skúsenosti a motív" pre takýto čin. Sedwill v liste ďalej uvádza, že Sovietsky zväz vyvinul nervové látky štvrtej generácie známe ako novičoky v 80. rokoch v Štátnom ústave organickej chémie a technológie pri Volgograde. Odporúčame:
Experti potvrdili zistenie Británie, bývalý agent Skripaľ bol otrávený nervovým jedom novičok Rusko vo vývoji pokračovalo aj po rozpade Sovietskeho zväzu a je "vysoko nepravdepodobné", že by program využívala niektorá iná bývalá sovietska republika. Dodal, že Moskva má dokázateľnú históriu štátom sponzorovaných vrážd a v minulosti testovala spôsoby roznesenia chemických zbraní okrem iného prostredníctvom kľučiek od dverí, ako to bolo podľa Británie aj v Skripaľovom prípade. Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju otrávili v Anglicku nervovým jedom novičok. Moskva tvrdí, že s útokom nemá nič spoločné a celá záležitosť je len provokáciou zo strany Británie. Skripaľovú po vyše mesiaci prepustili z nemocnice, jej otec sa však zotavuje pomalšie.

Viac k témam: Rusko, Sergej Skripaľ, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Skripaľovcov malo Rusko podľa Veľkej Británie špehovať najmenej päť rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 207 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner